Blog

Owocowy ogród pod kokosową chmurką 🍑☁️🍰

  Marzysz o cieście, które przygotujesz we własnej kuchni, a jego smak będzie Ci przypominał ten z najlepszej kawiarni? W taki razie dobrze trafiłeś – to owocowe cudo spełni Twoje oczekiwania. Jest lekkie i absolutnie niezawodne – idealne na weekendowy relaks, wizytę znajomych czy jako dodatek do lunchboxu. I nie martw się – nie potrzebujesz do jego wykonania dużo czasu i drogiego sprzętu.🍰🍒   

Dlaczego pokochasz to ciasto?

Ciasto z owocami i kokosową kruszonką jest proste do wykonania i szybko się je robi.👌

Bez kombinowania – wszystkie składniki masz prawdopodobnie w kuchni.

Polecenia:

Możesz dobrowolnie eksperymentować ze smakiem – ja polecam wybrać do ciasta np.: śliwki, maliny, truskawki lub gruszki.🍑🍓🍐  

Możesz upiec to ciasto dzień wcześniej – nabiera smaku na drugi dzień!


Składniki na ciasto:

✔150g masła

✔3 jajka

✔150g cukru

✔200g mąki

✔1 łyżeczka proszku do pieczenia

✔2 łyżeczki cukru waniliowego

✔1 cytryna

✔owoce (ilość potrzebna do przykrycia ciasta)


Składniki na kruszonkę:

✔50 g masła

✔3 łyżki mąki pszennej 

✔4 łyżki wiórków kokosowych

✔4 łyżki cukru

🍽️ Jak przygotować?

1) Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą i napowietrzoną masę.

2)Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.

3)Ocieramy skórkę z cytryny na tarce i wyciskamy 3 łyżeczki soku.🍋

4)Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

5)Zagniatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę (masło powinno być w temperaturze pokojowej )(ja polecam rozpuścić go w rondelku,na małym ogniu).

6)Ciasto przekładamy do blaszki z papierem, układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.

7)Pieczemy około 50 min lub do suchego patyczka,w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

8)Studzimy na kratce, podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Czas wykonania: około 1,5 h⏰

Mam nadzieję, że post Wam się spodobał i skorzystacie z tego przepisu.💋😊