Owocowy ogród pod kokosową chmurką 🍑☁️🍰

Marzysz o cieście, które przygotujesz we własnej kuchni, a jego smak będzie Ci przypominał ten z najlepszej kawiarni? W taki razie dobrze trafiłeś – to owocowe cudo spełni Twoje oczekiwania. Jest lekkie i absolutnie niezawodne – idealne na weekendowy relaks, wizytę znajomych czy jako dodatek do lunchboxu. I nie martw się – nie potrzebujesz do jego wykonania dużo czasu i drogiego sprzętu.🍰🍒
Dlaczego pokochasz to ciasto?
Ciasto z owocami i kokosową kruszonką jest proste do wykonania i szybko się je robi.👌
Bez kombinowania – wszystkie składniki masz prawdopodobnie w kuchni.
Polecenia:
Możesz dobrowolnie eksperymentować ze smakiem – ja polecam wybrać do ciasta np.: śliwki, maliny, truskawki lub gruszki.🍑🍓🍐
Możesz upiec to ciasto dzień wcześniej – nabiera smaku na drugi dzień!
Składniki na ciasto:
✔150g masła
✔3 jajka
✔150g cukru
✔200g mąki
✔1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔2 łyżeczki cukru waniliowego
✔1 cytryna
✔owoce (ilość potrzebna do przykrycia ciasta)
Składniki na kruszonkę:
✔50 g masła
✔3 łyżki mąki pszennej
✔4 łyżki wiórków kokosowych
✔4 łyżki cukru

🍽️ Jak przygotować?
1) Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą i napowietrzoną masę.
2)Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.
3)Ocieramy skórkę z cytryny na tarce i wyciskamy 3 łyżeczki soku.🍋
4)Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
5)Zagniatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę (masło powinno być w temperaturze pokojowej )(ja polecam rozpuścić go w rondelku,na małym ogniu).
6)Ciasto przekładamy do blaszki z papierem, układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.
7)Pieczemy około 50 min lub do suchego patyczka,w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
8)Studzimy na kratce, podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Czas wykonania: około 1,5 h⏰
Mam nadzieję, że post Wam się spodobał i skorzystacie z tego przepisu.💋😊
